Iedereen digitaal mee

Werknemers motiveren om digitale vaardigheden te verbeteren.

Door de toenemende digitalisering  op de werkvloer en de steeds snellere technologische evolutie ervaren meer en meer bedrijven problemen met sommige medewerkers. Op de werkvloer zijn digitale competenties vereist voor communicatie (bv. werkinstructies, nieuwsbrief), werkprocessen (bv. bedienen machines), de organisatie (bv. vakantie aanvragen), privégebruik (bv. Itsme, belastingsaangifte raadplegen) en om veilig om te gaan met o.a. data (cybersecurity).

Voor veel medewerkers gaat de digitalisering veel te snel waardoor er weerstand heerst. Om een positieve mindset te ontwikkelen ten aanzien van de automatisering en digitale tools willen we graag medewerkers prikkelen en goesting laten krijgen om digitale vaardigheden te trainen/verbeteren.

Wat doet digi+:

  • Maakt bedrijven digitaal fit voor de toekomst
  • Laat werknemers aan de slag gaan met nieuwe tools

  • 21 eeuwse vaardigheden bijbrengen of gewoon extra aanscherpen

Historiek digi+

2022 - 2024

De laatste jaren hebben we het concept DigiSmaakmaker verder uitgediept en onderdeel gemaakt van het digi+ traject. Op basis van Design Thinking werd er een hands-on draaiboek opgesteld, een nieuwe site gebouwd en een bevragingstool ontwikkeld. Iedere stap werd telkens afgetoetst met de leden van de werkgroep:

  • ABC, Niko en Volvo Car Gent (vertegenwoordigers van de grote bedrijven)
  • De Lift (vertegenwoordiger van de middelgrote bedrijven)
  • Balliu Tooling Corporation en De Meyer (vertegenwoordigers van de kleine bedrijven)
  • Stad Gent (pionier partner van bij de start)

Digitalisering heeft een invloed op elke job. Als Stad Gent vinden we het zeer waardevol om mee te werken aan projecten die inzetten op bijscholen van werkenden, zodat iedereen aan de slag kan blijven!

Ann De Cuyper – Stad Gent

2020 -2021

In 2020 maakte DigiSmaakmaker (nu digi+) onderdeel uit van FutureFit. Een grootschalig internationaal training- en onderzoeksproject geleid door Nesta, ondersteund door google.org. HIVA, de onderzoeksinstelling voor arbeid en samenleving van de KUL, deed in België onderzoek naar de effectiviteit van de DigiSmaakmaker en opleidingen. Bij Volvo Car Gent, Anglo Belgian Corporations en Niko werden bijna 500 werknemers gemotiveerd en opgeleid aan de hand van de DigiSmaakmaker beurs en leermodules.

In het FutureFit-onderzoek vind je interessante tips rond hoe een effectieve leeromgeving op te zetten. Best practices van uit zowel België als andere landen in Europa. Benieuwd naar alle bevindingen? Lees hier het volledige rapport

2018 - 2019

De partners binnen de ‘sectorwerking van de Metaal & Technologie’ van de stad Gent waren zich zeer bewust van de grote nood aan bijscholing rond ‘digital skills’ binnen deze sector. Om te onderzoeken hoe ze hierop konden inspelen, en hoe ze bedrijven en sectoren konden ondersteunen, is in 2018 het proefproject “DigiSmaakmaker” (nu digi+) opgezet. Dit proefproject werd positief onthaald door Anglo Belgian Corporations en Volvo Car Gent.

DigiSmaakmaker is mogelijk gemaakt dankzij de steun van de stad Gent, het loopbaanfonds mtech+ Oost-Vlaanderen (het vroegere TOFAM Oost-Vlaanderen), en met de medewerking van de bedrijven Anglo Belgian Corporations en Volvo Car Gent. Voor de aanpak en uitvoering van de DigiSmaakmaker werd samengewerkt met sociaal innovatiebureau iDROPS.

digi+ zorgt voor:

Een sterk positief effect op de motivatie om bij te scholen
Meer kennis van digitalisering en digitale instrumenten
Dat werknemers betere digitale vaardigheden rapporteren
Werknemers kunnen zelfstandiger en efficiënter werken
Volg ons

Mede mogelijk gemaakt door:

Partners: